EMDR toepassen bij werk gerelateerde problematiek

Psychologie en Transitiemanagement, EMDRDat EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) gebruikt wordt bij traumatische ervaringen wist ik vanuit mijn studie psychologie. En nu ervaar ik bijna dagelijks hoe zinvol en succesvol de toepassing van EMDR is bij spanningen en problemen op het werk.

In dit artikel vertel ik hier graag meer over omdat deze methode bijzonder snel tot positieve resultaten leidt. En stel nou dat hierdoor uiteindelijk een burn-out voorkomen wordt? De moeite waard om even tijd te nemen om dit artikel te lezen dus!

Wat is EMDR en waar komt het vandaan?

EMDR werd in 1989 bij toeval ontdekt door Francine Sapiro, een psychologiestudente in Amerika. Shapiro had wat last van spanningen en merkte dat deze minder werden na een wandeling door het park. Ze wilde weten wat de oorzaak was van deze verminderde spanning en bedacht dat zij tijdens de wandeling steeds om zich heen had gekeken. Shapiro vroeg zich af of er een verband was tussen de oogbewegingen en de afgenomen spanning. UIt onderzoek bleek dat dit inderdaad het geval was.

De ontdekking van Shapiro is verder ontwikkeld tot een wetenschappelijk bewezen behandelmethode voor traumatische ervaringen. Bovendien is er tegenwoordig steeds meer bewijs dat EMDR ook bij andere klachten effectief kan zijn. Zo ook in werksituaties, zoals bij functioneringsproblemen door een negatieve zelfbeeld, angst, onzekerheid, spanningen, somberheid en burn-out.

Concreet wordt EMDR toegepast wanneer negatieve herinneringen en/of angstige gedachten over de toekomst leiden tot een verminderde kwaliteit van leven. Door de negatieve angstige gedachten te vervangen door functionele gedachten, ontstaat ruimte voor nieuw gedrag en betere kwaliteit van leven.

Toepassing van EMDR

Zoals bij iedere psychologische behandeling is ook voor EMDR een grondige probleemanalyse van groot belang. EMDR is – sinds de introductie eind jaren tachtig van de vorige eeuw – verder verfijnd en uitgebreid. De behandeling combineert nu op geprotocolleerde wijze diverse werkzame bestandelen uit verschillende andere therapievormen en voegt daar oogbewegingen aan toe. Daarmee is EMDR veel meer geworden dan alleen werken met oogbewegingen. Sterker nog: soms worden de oogbewegingen zelfs vervangen door bijvoorbeeld geluiden of tikjes op de handen.

Wat overeind is gebleven van de ontdekking van Francine Shapiro is het feit dat er sprake is van duale aandacht. Simpel gezegd: herinneringen ophalen terwijl je moet kijken naar een bewegende hand of luisteren naar geluiden gaat niet zo goed samen en kost veel werkgeheugen in de hersenen. Dit heeft tot gevolg dat de nare herinneringen of gedachten minder prominent aanwezig zijn en dus als minder angstig ervaren worden.

Een andere theorie over de werkzaamheid van EMDR is het feit dat de oogbewegingen lijken op de oogbewegingen in de droomslaap. Duidelijk is in ieder geval dat er een herstelproces in de hersenen tot stand wordt gebracht die tot bijzonder effectieve resultaten leidt.

Doordat bovendien een goed doordachte (cognitieve) gesprekstechniek wordt toegepast tijdens de EMDR, wordt de betrokkene stap voor stap meegevoerd naar een meer constructieve gedachte over het verleden en/of de toekomst.

Het succes van EMDR

Het is vooraf moeilijk te bepalen hoeveel sessies nodig zijn om een gewenst resultaat te bereiken. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 90% van de mensen geen PTSS meer heeft na drie EMDR-sessies van 90 minuten.

Zelf behandel ik geen mensen met trauma’s; ik zet EMDR in bij mensen met werk gerelateerde problematiek. En dat is bijzonder omdat EMDR vaak alleen in de klinische hoek wordt toegepast. Uit ervaring weet ik echter dat ook bij deze doelgroep EMDR verbluffende resultaten teweeg kan brengen. Juist omdat de problematiek minder zwaar is, is het mogelijk om heel snel resultaten te boeken.

Ik heb zelf hele positieve ervaringen met mensen met faalangst (zonder concrete faalervaring), podiumvrees (ook wel plankenkoorts genoemd), negatief zelfbeeld, automatische negatieve gedachtenpatronen in bepaalde situaties en natuurlijk bij oude faalervaringen, die vergelijkbaar zijn met trauma’s.

De meest bijzondere ervaring is die van een professioneel pianist met podiumvrees. In 2 behandelingen was hij van zijn verlammende angst af. Hij kan nu andere mensen weer laten meegenieten van zijn muziek en daarmee ligt de weg open naar een muzikale carrière. En dan denk ik: “wat heb ik toch een prachtig vak!”

Een wondermiddel?

Nee, natuurlijk is EMDR geen wondermiddel! EMDR moet worden toegepast door mensen die weten wat ze doen en die ook weten wanneer EMDR beslist niet passend is en zelfs gevaarlijk kan zijn! Zo zijn er een aantal duidelijke contra-indicaties voor EMDR zoals onder andere depressie, hartklachten en epilepsie.

Zelf heb ik een intensieve basistraining en een verdiepingstraining in EMDR gevolgd, voor ik aan de slag ben gegaan met het toepassen van EMDR in de werkcontext. En mijn ervaring is dat mensen na één of twee EMDR behandelingen al beduidend minder last hebben van stress door negatieve uitkomstverwachtingen op het werk. Blokkades in gedrag en gedachten worden opgeruimd en er ontstaat ruimte voor nieuw gedrag en nieuwe gedachten.

Wilt u meer weten over EMDR en/of wilt u gebruikmaken van EMDR en kan ik u daarbij helpen, laat het mij dan weten!

06-30626269 of m.ter.steege@mindmotion.nl

Over Mary ter Steege

Mijn passie is het leveren van een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling en groei van mensen. In de rol van trainer, coach en adviseur en als directeur van Mindmotion Psychologie en Transitiemanagement, ondersteun ik als zelfstandig ondernemer organisaties, teams en individuen bij het doormaken van veranderprocessen. Of het nu gaat om een organisatiecultuurverandering, een team dat niet meer functioneert door onderlinge ruzies, of een individuele loopbaanswitch; mensen in beweging krijgen is mijn specialiteit. Ik denk graag met u mee over vraagstukken op het gebied van verander- en transitiemanagement, teambuilding, mediation, oplossingsgericht coachen, projectmanagement, management development, training, personal coaching en counseling. Met hartelijke groet, Mary ter Steege 06-30 62 62 69 m.ter.steege@mindmotion.nl Bekijk alle berichten van Mary ter Steege

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: