Effect taal en rol manager op veranderproces

Psychologie en Transitiemanagement, rol taal verandermanagerTijdens organisatieveranderingen is de toekomst en daarmee het bestaansrecht van functies onzeker. De betrokken medewerkers trachten duidelijkheid te krijgen over hun situatie en daarom besteden zij veel aandacht aan het gedrag van hun manager en eventuele hoger geplaatste managers.

Niet alleen aan verbale-, maar ook aan non-verbale signalen wordt betekenis gegeven. Dit proces vindt plaats op individueel niveau en in sociale groepen. Bijvoorbeeld bij de koffieautomaat worden verhalen met elkaar gedeeld met als doel de situatie te duiden met behulp van de verzamelde informatie.

Verbale- en non-verbale uitingen, verhalen en symbolen van managers vormen daarmee een perceptueel referentiekader voor betekenisvorming binnen de organisatie. Dit betekent dat ook de manier waarop managers naar veranderingen kijken en erover praten, effect heeft op het totale veranderproces.

Er zijn volgens Marshak (1993) een viertal visies op veranderingen te onderscheiden die leiden tot specifiek taalgebruik, beïnvloedingsstijl in het veranderproces en daarmee het effect op de betrokken medewerkers.

Psychologie en TransitiemanagementWelke de taal of rol een manager ook kiest, het belangrijkste is dat hij/zij beseft dat deze keuze een direct effect heeft op de betrokken medewerkers. Als uw medewerkers ‘moeilijk doen’ of ‘dwarsliggen’ heeft u daar invloed op vanuit de rol en taal die u kiest. Een andere keuze hierin kan dus tot andere resultaten kan leiden….. een interessante gedachte, toch?

Mocht ik u van dienst kunnen zijn bij een specifieke situatie in uw bedrijf, dan hoor ik het graag!

06-30626269 of mary-pt@zeelandnet.nl

Over Mary ter Steege

Mijn passie is het leveren van een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling en groei van mensen. In de rol van trainer, coach en adviseur eigenaar Psychologie en Transitiemanagement VOF, ondersteun ik, samen met mijn VOF partner Annemarie Dees, organisaties, teams en individuen bij het doormaken van veranderprocessen. Of het nu gaat om een organisatiecultuurverandering, een team dat niet meer functioneert door onderlinge ruzies, of een individuele loopbaanswitch; mensen in beweging krijgen is onze specialiteit. Ik denk graag met u mee over vraagstukken op het gebied van verander- en transitiemanagement, teambuilding, mediation, oplossingsgericht coachen, projectmanagement, management development, training, personal coaching en counseling. Met hartelijke groet, Mary ter Steege Psycholoog & Veranderkundige Psychologie en Transitiemanagement VOF 06-30 62 62 69 mary-pt@zeelandnet.nl Bekijk alle berichten van Mary ter Steege

1 responses to “Effect taal en rol manager op veranderproces

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.