Wanneer onvrede opborrelt in uw team(s)…

Psychologie en Transitiemanagement, onvrede in teamsUit ervaring kan ik zeggen dat teamproblemen vaak ontstaan omdat er niet wordt voldaan aan de wetten van groepsdynamica. Hierdoor ontstaat onvrede op individueel niveau en later ook op groepsniveau. De oorzaak van deze onvrede kan zowel binnen als buiten het team liggen. Om het groepsdynamische proces weer vlot te trekken dient een diagnose gesteld te worden.

Ik hoop dat dit artikel u helpt om de diagnose te stellen. Mocht u dit liever aan mij overlaten, dan kan dat natuurlijk ook!

Wetten van groepsdynamica

1. Een individu wordt aangetrokken door een groep, en wil zich daarvoor inzetten op voorwaarde dat:

  • de groep zijn behoeften bevredigt en hem in staat stelt zijn eigen doelstellingen te bereiken;
  • de groep hem het gevoel geeft dat hij aanvaard wordt en veilig is;
  • de groep aangepast is aan zijn mentaliteit en persoonlijkheid;
  • de groep een hoog aanzien geniet bij belangrijke anderen in zijn omgeving.

2. Ieder individu zal beter meewerken aan de uitvoering van beslissingen naar mate hij meer betrokken is geweest in het nemen van die beslissing.

3. De groep is een efficiënt instrument om de gedragingen van het individu te veranderen en aan te passen wanneer:

  • degenen die de verandering willen invoeren en degenen op wie de verandering betrekking heeft, in hoge mate het gevoel hebben tot dezelfde groep te behoren;
  • de aantrekkingskracht die van de groep uitgaat groter is dan de onbehaaglijkheid die de verandering veroorzaakt;
  • de leden van de groep ervan overtuigd zijn dat de verandering nodig of nuttig is;
  • iedereen beschikt over de nodige informatie over het nut, de procedures en de gevolgen van de verandering;
  • de groep aan het individu de gelegenheid biedt zijn nieuwe gedrag in de praktijk om te zetten zonder vrees voor nare gevolgen;
  • het individu het gevoel heeft over voldoende capaciteiten te beschikken om de benodigde aanpassing in zijn gedrag eigen te maken.

4. Iedere groep is bij machte de efficiëntie te verbeteren wanneer de leden van de groep geregeld en bewust de eigen procedures en de gevolgen daarvan bestuderen en met nieuwe procedures experimenteren.

5. Hoe meer een individu begrijpt van de krachten die inwerken op zijn gedrag en dat van de groep, hoe beter hij in staat zal zijn op een constructieve manier in de groep te werken, zonder daarmee zijn identiteit in de massa te verliezen.

6. Elke groep dwingt automatisch zijn leden tot een zeker eenvormig gedrag. De mate waarin dit geschiedt, is afhankelijk van:

  • de aantrekkingskracht die de groep op haar leden uitoefent;
  • de vraag of die conformiteit van gedrag voor het individu al dan niet belangrijke gevolgen met zich brengt;
  • de graad van eensgezindheid waarmee de groep conformiteit verlangt.

7. Om een groep efficiënt te laten werken, is nodig dat:

  • er een duidelijk en goed omschreven doel aanwezig is;
  • de leden zich identificeren met het bereiken van het doel;
  • de leden eensgezind zijn omtrent het doel (of de verschillende doelen) en de middelen om deze te bereiken;
  • de activiteiten van de leden gecoördineerd worden op de wijze die vereist is;
  • de groep beschikt over de nodige organisatie, voldoende middelen en aangepaste procedures om haar taak op te pakken en tot een goed einde te brengen.

Wordt aan tenminste één van deze voorwaarden niet voldaan, dan kan er disbalans ontstaan in de ruilrelatie. Op den duur leidt dit tot frustraties en dit leidt weer tot boosheid en voor je het weet heb je de poppen aan het dansen…. de andere teamleden worden beïnvloed door de onvrede en/of de frustratie en raken ook minder betrokken met de groep(sdoelen).

Wilt u dit voorkomen, houd dan de wetten van groepsdynamica goed in de gaten bij het aansturen van uw team!

Mocht u hier hulp bij nodig hebben, dan hoor ik het graag.

Meer weten? 06-30626269 of mary-pt@zeelandnet.nl

Over Mary ter Steege

Mijn passie is het leveren van een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling en groei van mensen. In de rol van trainer, coach en adviseur eigenaar Psychologie en Transitiemanagement VOF, ondersteun ik, samen met mijn VOF partner Annemarie Dees, organisaties, teams en individuen bij het doormaken van veranderprocessen. Of het nu gaat om een organisatiecultuurverandering, een team dat niet meer functioneert door onderlinge ruzies, of een individuele loopbaanswitch; mensen in beweging krijgen is onze specialiteit. Ik denk graag met u mee over vraagstukken op het gebied van verander- en transitiemanagement, teambuilding, mediation, oplossingsgericht coachen, projectmanagement, management development, training, personal coaching en counseling. Met hartelijke groet, Mary ter Steege Psycholoog & Veranderkundige Psychologie en Transitiemanagement VOF 06-30 62 62 69 mary-pt@zeelandnet.nl Bekijk alle berichten van Mary ter Steege

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.