Teamontwikkeling: het model van Tuckman

Psychologie en Transitiemanagement, Teamontwikkeling TuckmanHoewel theorieën over teamontwikkeling suggereren dat het een automatisch proces is, ontstaan constructief samenwerkende teams niet vanzelf. Sommige groepen weten zich op te werken tot een hecht samenwerkingsverband dat topprestaties realiseert; andere groepen vallen ruziënd uiteen voordat de eindstreep –het teamresultaat- zelfs maar in zicht is.

Hoe een team zich ontwikkelt, is onder meer beschreven door psycholoog Bruce Tuckman. Hij onderscheidt vier fasen van teamontwikkeling:

Fase 1: forming

In de eerste fase kennen mensen elkaar nog niet. Omdat er nog geen  onderlinge verbondenheid of intimiteit is, is de aandacht vooral gericht op de centrale persoon: de groeps- of teamleider. Dit is de fase waarin de teamleider zijn rol als leider neerzet: in deze fase is het cruciaal dat hij de autoriteit en deskundigheid uitstraalt die de leden van hem verwachten.

Fase 2: storming

De fase van conflict en chaos. Verschillen, irritaties en conflicten tussen teamleden komen aan de oppervlakte omdat elk teamlid zijn standpunten en belangen nastreeft. Het ik-gevoel is in deze fase veel sterker aanwezig dan het wij-gevoel. Dat leidt soms tot openlijke conflicten en meningsverschillen. Ook worden in deze fase de contouren van groepsrollen (zwarte schapen, leiders) duidelijk. Duidelijk mag zijn dat in deze fase aandacht voor constructieve conflicthantering van cruciaal belang is.

Fase 3: norming

Groepsnormen worden duidelijker zodra teamleden hun rol als teamlid beginnen te accepteren. De samenwerking komt op gang en de manier waarop mensen samenwerken wordt expliciet of impliciet vastgelegd. Ieder teamlid wordt zich er meer en meer van bewust dat hij de anderen nodig heeft om resultaten te bereiken. In deze fase is het nuttig om bijvoorbeeld de teamrollen van Belbin bespreekbaar te maken zodat het team inzicht krijgt in elkaars sterke en zwakke punten. Een team is pas echt complementair als het gebruikmaakt van de onderlinge verschillen.

Fase 4: performing

Losse individuen transformeren zich in teamspelers. In deze fase is er een grote betrokkenheid bij elkaar en bij de teamdoelen. Teamleden communiceren open met elkaar, spreken conflicten uit en voorzien elkaar van constructieve feedback. Omdat niet iedereen uit zichzelf in staat is de ander op een positieve manier aan te spreken op gedrag, is het goed om in deze fase de feedbackregels onder de aandacht te brengen. In deze fase is de intentie weliswaar constructief, maar als de vaardigheid ontbreekt kan het effect nog steeds destructief zijn….

Tot slot

Teamvorming is in de visie van Tuckman geen lineair proces waarin de fasen successievelijk worden doorlopen. Door allerlei factoren (een nieuw teamlid, een managementdecreet) kan een goed functionerend team weer terugvallen in een vorige fase. Soms zijn de verschillen zó groot of de voorwaarden zo slecht dat het team de prestatiefase niet eens bereikt.

Heeft u een team dat in een bepaalde fase blijft hangen of deze zelfs vermijdt waardoor de fase van performing maar niet bereikt wordt? Ik ben u hier graag bij van dienst!

06-30626269 of mary-pt@zeelandnet.nl

Over Mary ter Steege

Mijn passie is het leveren van een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling en groei van mensen. In de rol van trainer, coach en adviseur eigenaar Psychologie en Transitiemanagement VOF, ondersteun ik, samen met mijn VOF partner Annemarie Dees, organisaties, teams en individuen bij het doormaken van veranderprocessen. Of het nu gaat om een organisatiecultuurverandering, een team dat niet meer functioneert door onderlinge ruzies, of een individuele loopbaanswitch; mensen in beweging krijgen is onze specialiteit. Ik denk graag met u mee over vraagstukken op het gebied van verander- en transitiemanagement, teambuilding, mediation, oplossingsgericht coachen, projectmanagement, management development, training, personal coaching en counseling. Met hartelijke groet, Mary ter Steege Psycholoog & Veranderkundige Psychologie en Transitiemanagement VOF 06-30 62 62 69 mary-pt@zeelandnet.nl Bekijk alle berichten van Mary ter Steege

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.