Bij wie begint u wanneer u een veranderproces wilt starten?

Psychologie en Transitiemanagement, veranderprocesWe hebben pas iets aan acceptatiestrategieën als we weten op wie we deze moeten toepassen. Bij verandering heeft de verandermanager te maken met verschillende groeperingen(raad van bestuur, directie, middel management, stafafdeling, opleidingsafdeling, enzovoort). Sommige verandermanagers gaan daarom strikt planmatig te werk, echter dit leidt doorgaans niet tot optimaal resultaat. Strategiekeuzes hebben niet alleen betrekking op het ‘hoe en wat’, maar ook op ‘bij wie begin ik ‘.

Als verandermanager dient u eerst in kaart te brengen welke medewerkers in het veranderingsproces een rol kunnen spelen.

Het is voor de manager van belang om eerst de vroege aanvaarders te identificeren, want wanneer er één schaap over de dam is, volgen er immers meer. Dit principe gaat echter alleen op als dit het om een ‘invloedrijk schaap’ gaat en niet om het beruchte ‘zwarte schaap’. De laatste wordt namelijk niet nagevolgd.

Probeer dus de invloedrijke vroege aanvaarders te identificeren en beloon deze voor de eerste stappen op weg naar verandering. Door hun invloedrijke positie binnen de groep zetten zij ook de anderen aan om in beweging te komen. Dit kan nog versterkt worden door positieve aandacht te geven aan de snelle aanvaarder.

De invloedrijke vroege aanvaarders kunnen geïdentificeerd worden door het analyseren van veranderingsprocessen uit het verleden, door het raadplegen van het netwerk, of door te letten op actueel gedrag.

Succes! Meer weten? 06-30626269 of mary-pt@zeelandnet.nl

Over Mary ter Steege

Mijn passie is het leveren van een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling en groei van mensen. In de rol van trainer, coach en adviseur eigenaar Psychologie en Transitiemanagement VOF, ondersteun ik, samen met mijn VOF partner Annemarie Dees, organisaties, teams en individuen bij het doormaken van veranderprocessen. Of het nu gaat om een organisatiecultuurverandering, een team dat niet meer functioneert door onderlinge ruzies, of een individuele loopbaanswitch; mensen in beweging krijgen is onze specialiteit. Ik denk graag met u mee over vraagstukken op het gebied van verander- en transitiemanagement, teambuilding, mediation, oplossingsgericht coachen, projectmanagement, management development, training, personal coaching en counseling. Met hartelijke groet, Mary ter Steege Psycholoog & Veranderkundige Psychologie en Transitiemanagement VOF 06-30 62 62 69 mary-pt@zeelandnet.nl Bekijk alle berichten van Mary ter Steege

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.